Tasz

Żużlowcy trenują w Tatrach

Klaudia Tasz i Tomasz Jędrzejak w Tatrach


Ktoś może być zaskoczony - co robią na zimowych, tatrzańskich ścieżkach zawodnicy, których cele sportowe są związane z motorami?

Żużlowcy Betardu Sparty Wrocław, wśród nich Tomasz Jędrzejak, obecny indywidualny mistrz polski przygotowują się do sezonu w Zakopanem. Treningi kondycyjne w Tatrach prowadzi z nimi Klaudia Tasz, aktualna mistrzyni polski w skialpinizmie.

 - Góry są szczególnym miejscem do szlifowania formy sportowej - mówi Piotr Baron, trener Betardu Sparty Wrocław. - Mieszkamy w świeżo oddanym do użytku Centralnym Ośrodku Sportu. Już sam nocleg na wysokości ok. 900m n.p.m. jest bodźcem dla organizmu. Każdy trening przynosi tutaj wzmocniony efekt - dodaje.

1 cos2 trawers  doliny bialego3 dolina strazyska4 dolina malej laki

Taki obóz to bynajmniej nie sielanka. Za plan treningów kondycyjnych odpowiada Tomasz Skrzypek, doświadczony trener, który ma na swym koncie m. in. współpracę z Kadrą Narodową Kick-boxingu. Zróżnicowane zajęcia prowadzone są nie tylko na obiektach sportowych, ale przede wszystkim w terenie. - Wszechstronne przygotowanie i urozmaicony trening to podstawa w nowoczesnym szkoleniu sportowców. Wspólnie przygotowujemy "bazę" do dalszych treningów specjalistycznych - wyjaśnia Tomasz Skrzypek.

- Myślę, że niektóry nasi żużlowcy mogli dziś przeżyć w górach ciężkie chwile - dodaje Klaudia Tasz, przewodnik tatrzański i aktualna mistrzyni Polski w skialpinizmie. - Dla mnie bieganie po górach jest czymś normalnym. Tymczasem żużlowcy przyzwyczajeni się do wysiłków krótkotrwałych. Dzisiejszy trening na trasie ok. 20 km, przy w pełni zimowej aurze jest zadaniem wyłącznie dla osób, które mają już pewien staż treningowy. Przebiegliśmy w poprzek cztery doliny tatrzańskie: od Kuźnic do Małej Łąki i z powrotem do COS'u pokonując łącznie ok. 1000m przewyższenia. Panowie spisali się dobrze - mieli okazję przekonać się, kiedy i jakimi objawami zaczyna się kryzys przy tak długim, ciągłym wysiłku. Rozmawialiśmy o tym, jak się przed tym chronić, co jeść i pić - podsumowuje Klaudia.